Voor het Openbaar Ministerie in Nederland geldt dat ze voor een groot aantal strafbare feiten die vaak voorkomen zelf een straf kan opleggen. Het gaat in dat geval dan om een zogenaamde strafbeschikking. Voor het OM geldt dat ze hiervoor een keuze kan maken uit verschillende straffen. Denk hierbij concreet aan:
- Een geldboete;
- Een taakstraf;
- Een schadevergoeding;
In bepaalde gevallen is het mogelijk dat er door middel van een strafbeschikking een combinatie van bovenstaande straffen wordt opgelegd. Het opleggen van een gevangenisstraf is in dit geval niet mogelijk. Voor strafbare feiten waarvoor mogelijks een gevangenisstraf kan worden opgelegd is het zo dat het altijd een vereiste is om voor de rechter te verschijnen. Wil je graag nog meer te weten komen over een opgelegde strafbeschikking? In dat geval is het zonder meer een aanrader om nog even de informatie verder op deze pagina uitgebreid door te nemen.
Wanneer is een strafbeschikking mogelijk?
Er kan door de officier van justitie een strafbeschikking worden opgelegd wanneer er sprake is van een overtreding en een misdrijf waarvoor in principe een gevangenisstraf van maximaal zes jaar kan worden opgelegd. Het gaat hierbij dan meer bepaald om strafbare feiten zoals met name:
- Een eenvoudige mishandeling;
- Een winkeldiefstal;
- Openbaar dronkenschap;
- Bedreiging van een bepaalde persoon;
- Rijden onder invloed;
- Verstoring van de (openbare) orde;
- Bedelen en vandalisme;
Een strafbeschikking die je ontvangt is voorzien van de letter O. Dit document geeft je aan welk bedrag je zal moeten betalen en bovendien uiteraard ook tegen welke datum die betaling moet ontvangen zijn. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om hier grondig naar te kijken. Het niet (tijdig) betalen van de opgelegde geldsom kan er namelijk voor zorgen datje met aanzienlijke extra kosten zal worden opgezadeld. Meer daarover met de onderstaande informatie.
Wat wanneer je de boete niet tijdig betaalt?
Betaal je de boete die werd opgelegd niet of niet op tijd? In dat geval zal je maximaal twee keer een aanmaning krijgen. Het bedrag van de eerste aanmaning die je zal ontvangen is 20 euro hoger gelegen dan de initieel opgelegde boete. Ontvang je ook een tweede aanmaning? In dat geval zal er nog eens 20 procent worden aangerekend boven op het bedrag van de oorspronkelijke boete. Hierbij is van toepassing dat het bedrag minstens 40 euro hoger moet zijn gelegen.
Blijft de strafbeschikking ook dan nog steeds onbetaald?
Ondanks het feit dat er twee herinneringen worden verzonden is het zo dat het in de praktijk nog steeds vaak voorkomt dat een strafbeschikking alsnog onbetaald blijft. Wanneer dat het geval is spreekt het voor zich dat je geconfronteerd kan worden met enkele vervelende gevolgen. Hierbij kan er sprake zijn van de onderstaande acties die zullen worden ondernomen:
- Het geld kan van je bankrekening worden afgeschreven (maximum 500 euro);
- Er kan beslag worden gelegd op het inkomen waarover je beschikt;
- De deurwaarder kan naar je huis worden gezonden om je te laten betalen;
- Er kan in het meest extreme geval een gevangenisstraf worden opgelegd;
In ieder geval spreekt het voor zich dat het in de praktijk van cruciaal belang is om de boete die je opgelegd hebt gekregen tijdig te betalen. Zo voorkom je verdere kosten en vervolgingen.
Meer informatie nodig? Ga dan naar de website van Boetejuristen.nl.